Závěrečná zpráva grantu 128/1999/C/LFP

Název projektu:Sledování vlivu složení enterální výživy na energetický výdej a produkci CO2 v období přiměřeného a nadměrného přívodu energie
Hlavní řešitel:MUDr. Zdeněk Rušavý, Doc.
Spoluřešitelé: MUDr. Pavel Těšínský; MUDr. Hana Kordová; MUDr. Michal Čepelák; MUDr. Pavlína Žolková; MUDr. Michal Žourek
Období řešení:1999-1999
Celková dotace:100 tis. Kč

Souhrn výsledků

Souhrn:  Cílem práce je posoudit do jaké míry jsou produkce CO2 , utilizace O2 a klidový energetický výdej (REE) ovlivňovány překrmením a do jaké míry složením enterální výživy.  
Metodika: Energetický výdej, produkce CO2 a utilizace kyslíku byly sledovány u 9 enterálně živených pacientů nepřímou kalorimetrií  ve čtyřech modifikacích : I. výživa se 40 kJ% tuku v dávce 1,2 x klidový energetický výdej na začátku studie.  II. – 40 kJ% tuku a vysoký přívod energie (2,4x klidový energetický výdej). III. - 60 kJ% tuku v dávce 1,2 x klidový energetický výdej. IV. – 60 kJ% tuku a  přívod energie 2,4x klidový energetický výdej.
Výsledky: Při 40% (I.) a 60% (III.) obsahu tuku v kaloricky přiměřené výživě se klidový energetický výdej, produkce CO2, a ulilizace O2 se nelišily. Výsledky jsou uvedeny jako průmer± směrodatná odchylka (1438±264,1kcal/24hod, 179±31,6 ml/min, 209±38,1 ml/min vs 1431±342,7, 190±54,2, 207±46,5). Při srovnání modifikací II. a IV. byl zjištěn významný (p < 0,05) vzestup produkce CO2  při výživě bohaté na sacharidy (218±52,0 vs  202±42,3). Klidový energetický výdej (1674±389,6 vs 1661±378,7), ani produkce O2 (240±54,5 vs 242±55,4) se nezměnily. Překrmení výživou se 40% tuku (II.) ve srovnání s I. vedlo k vzestupu klidového energetického výdeje (p < 0,05), utilizace O2 (p < 0,05) a produkce CO2 (p < 0,01). Překrmení lipidy (IV.) vedlo proti  III. k vzestupu  klidového energetického výdeje a ulilizace O2 (p < 0,01), produkce CO2 se nezměnila.
Závěr: Složení enterální výživy neovlivňuje klidový energetický výdej, ulilizaci O2 a produkci CO2  za podmínek přiměřeného přívodu energie. Při overfeedingu výživa s 60% tuku nezvyšuje produkci CO2.